Etapa a doua: O dată pe săptămână

Odată ce vă acomodaţi cu principiile de bază descrise în articolul de săptămâna trecută, puteţi adăuga cu uşurinţă încă o metodă CM pe săptămână. Fiecare din metodele menţionate mai jos poate fi utilizată săptămânal – Educaţia estetică (Pictură, Muzică, Poezie), Ştiinţele Naturii, Cartea Secolelor, Dictare.

Pur şi simplu alegeţi una din ele şi adăugaţi-o la programul dumneavoastră din timpul săptămânii, şi continuaţi să integraţi metoda respectivă o dată pe săptămână, pentru câteva săptămâni, până când vă veţi simţi confortabil cu ea. Apoi selectaţi încă o metodă pentru a o introduce în program şi continuaţi folosirea ei o dată pe săptămână, până sunteţi pregătit să adăugaţi încă una.

 

Studiul picturii

Alegeţi un artist şi selectaţi unul din tablourile lui dintr-o bibliotecă sau de pe un site de artă de pe internet. Spuneţi-le copiilor numele artistului şi al tabloului. Rugaţi-i să se uite la tablou până pot închide ochii şi îl pot vizualiza clar şi în detaliu în mintea lor. Când toată lumea e gata, acoperiţi imaginea şi puneţi-i să povestească despre imagine sau să o descrie. Încurajaţi-i să ofere cât de multe detalii pot. După ce toți au avut ocazia să descrie, arătaţi tabloul încă o dată. Săptămâna viitoare, alegeţi un alt tablou, al aceluiaşi artist şi repetaţi procesul. Rămâneţi la acelaşi artist aproximativ şase săptămâni. La sfârşitul celor şase săptămâni ar trebui să aveţi cu toţii o idee destul de clară  despre stilul artistului respectiv. Apoi alegeţi un alt artist pentru următoarele şase săptămâni. Aici puteţi găsi câţiva artişti care ne-au plăcut de-a lungul anilor.

 

Studiul muzicii

Studiul muzicii este foarte asemănător cu cel al picturii. Alegeţi un compozitor şi ascultaţi operele sale timp de şase săptămâni. Puteţi pune muzica lui în fundal la prânz, în maşină când rezolvați diferite treburi noaptea când copiii merg la culcare  sau oricând este posibil în timpul programului dumneavoastră.

Pur şi simplu spuneţi „Hai să-l ascultăm pe Bach!” şi porniţi CD-ul. Aici sunt câteva sugestii de compozitori. Dacă găsiţi o biografie bună, vie, a compozitorului (sau a artistului, pentru pictură), citiţi-o împreună şi puneţi copiii să o povestească în cele şase săptămâni în care îl studiaţi.  Câteva biografii vii în română recomandăm aici. (În engleză puteţi găsi câteva sugestii de biografii vii pe platforma noastră CM Bookfinder).

 

Poezia

Ca şi în cazul artei şi a muzicii, Charlotte Mason se focalizează pe aprecierea și nu pe interpretarea critică a poeziei. Cel mai simplu mod de a introduce poezia în educaţia CM este să citiţi cu voce tare o poezie pe săptămână. Nu vă concentrați pe analiza ei critica sau pe simbolismul subtil. Doar bucuraţi-vă de cuvinte şi de ideile transmise. Dacă doriţi, puteţi studia un singur poet timp de şase săptămâni şi să citiţi doar operele acestuia. Aici găsiți mulți poeți românești. Sau luaţi o antologie şi distraţi-vă în timp ce auziţi o varietate de stiluri. Pe măsură ce vă acomodaţi cu metoda, puteţi citi poezii de mai multe ori pe săptămână. În şcolile Charlottei se citesc poezii în fiecare zi. Dar începeţi cu cititul o dată pe săptămână, pentru a da startul acestui obicei.

 

Ştiinţele Naturii şi caietul de notiţe

O jumătate de zi în fiecare săptămână, mergeţi afară şi bucuraţi-vă de natură. Daţi fiecărei persoane un caiet de notiţe gol, în care să scrie observaţii sau să deseneze propriile descoperiri în aer liber. Studiul naturii pune bazele învăţării despre ştiinţă de mai târziu, şi în plus, oferă o pauză de înviorare mintală şi fizică. Detalii găsiți aici: Hours in the Out-of-Doors. 

 

Cartea Secolelor

O Carte a Secolelor reprezintă o cronologie într-o carte. Este foarte bună pentru a face conexiuni mintale între oameni ce au trăit şi evenimente ce s-au întâmplat în aceeaşi perioadă. Partea simplă este că puteţi introduce orice doriţi în propria Carte a Secolelor. Partea mai dificilă este să vă amintiţi să faceţi acest lucru. Aşadar, dacă este necesar, puneţi deoparte o zi din săptămână în orarul dumneavoastră pentru a vă ocupa de Cartea Secolelor. Vinerea este o variantă potrivită pentru această mică analiză. Puteţi descărca o Carte a Secolelor gratis de pe pagina simplycharlottemason.com.

 

Dictarea pentru ortografie

Pentru predarea scrierii ortografice Charlotte a folosit  fragmente interesante din cărţi vii în locul listelor de cuvinte . Şi nu a început lecţiile de scriere, până când copilul nu a împlinit 9 sau 10 ani. Acest lucru funcţionează astfel: daţi copilului un fragment şi ajutaţi-l să identifice orice cuvânt pe care nu e sigur că ştie cum să îl scrie. Acelea sunt cuvintele care trebuie studiate. Când le-a studiat şi le-a învăţat când s-a uitat la cuvintele scrise cu majuscule și la punctuaţia din fragment, dictaţi  fragmentul, câte o propoziţie o dată. Puteți realiza această dictare cu fragmente din orice carte vie bună.

(Un exemplu bun în engleză puteți vedea aici: Spelling Wisdom.)

 

Nu uitaţi, în etapa  a doua alegeţi prima dată doar o activitate de integrat şi adăugaţi-o în program, o dată pe săptămână. Ne place să desfăşurăm aceste tipuri de activităţi pe tot parcursul săptămânii. De exemplu, puteţi studia pictura luni, muzica marţi, poezia în zilele de miercuri, ştiinţele naturii joi şi Cartea Secolelor vineri. Dictarea poate fi făcută o dată sau de două ori pe săptămână, de pildă marţea şi joia. Bineînţeles, dumneavostră vă cunoaşteţi mai bine programul decât noi, aşa că introduceţi dictarea unde credeţi că e mai bine.

 

Luaţi-vă timp şi bucuraţi-vă de simplitatea acestor metode, dar fiţi siguri că sunt foarte eficiente. După ce vă acomodaţi cu ele și după ce le  găsiți un loc în orarul dumneavoastră, veţi fi pregătit pentru etapa a treia.  Vom discuta totul despre această etapă săptămâna viitoare.